Anne Baba Tutumlarının Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri

Dünyaya geldiği günden itibaren çocuğun kişiliği ilk olarak ailesi, daha sonra okul ve yaşadığı çevredeki insanlar tarafından şekillenmektedir. Kişiliğin temelleri ilk 5-6 yılda ailenin yanında atılmaktadır. Bu nedenle, çocuğun kişiliğinin gelişmesinde en önemli görev aileye düşmektedir.

Ailede anne babanın, çocuğa karşı olan tutum ve davranışları, çocuğun kişiliğinin gelişiminde önemlidir çünkü çocuk anne babasını gözleyerek, onları model alarak ve taklit ederek gelişim gösterir.

Anne babanın çocuğa karşı tutumları dört grupta incelenmektedir: demokratik tutum, otoriter tutum, aşırı koruyucu tutum ve ilgisiz tutum.

*Demokratik anne baba tutumu, çocuklarını seven ve ilgilenen, ilişkileri sevgi ve saygıya dayanan, sorunları konuşup danışarak çözümleyen anne babalardır. Bu tutuma sahip anne babalar, çocuklarına karşı hoşgörülü, destekleyici, bazı sınırlamalar dışında özgür bırakan bir yapıya sahiptir. Demokratik aile ortamında büyüyen çocuk, girişim yeteneğine sahip olur, kendine güvenen, kendi kararlarını alabilen, sorumluluk sahibi bireyler olurlar.

*Aşırı koruyucu anne baba tutumu, çocuğa karşı büyük bir sevgi ile bağlanmış, onu aşırı derecede gözeten ve koruyup kollayan anne-babalardır. Aile gerektiğinden fazla kontrol ederek aşırı özen gösterir, çocuğun her dediği yapılır. Aşırı derecede koruyucu olan ailelerde büyüyen çocuklar başkasına bağımlı, kendine güvenen, duygusal problemleri olan bireyler haline gelebilir.

*Aşırı otoriter anne baba tutumu, çocuğu sürekli kontrol altında tutan, kurallara sıkı sıkıya uymasını bekleyen anne baba tutumudur. Çocuk sürekli sıkı bir kontrol ve baskı altındadır. Çocuk anne babaya boyun eğerse, ağır cezalar ile karşılaşır. Bu tutuma sahip aile, disiplin yönteminde cezaya başvurur. Aşırı otoriter katı tutum, çocuğu gergin, çekingen ve korkak bir birey haline getirir.

*İlgisiz anne baba tutumu, çocuğun tüm ihtiyaçlarına karşı ilgisiz ve duyarsız, sevgi ile bağlılık konusunda yetersiz anne babalardır. Kısacası çocuk kendi halindedir. Bu tutuma sahip anne babaların çocukları aşırı saldırgan, öfke kontrolü olmayan ve isyan eden bireyler haline gelebilir. Bu tutum çocuğun kişilik gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.

Daha detaylı bilgilendirme ve bireysel destek için şubelerimiz ile iletişime geçin. Diğer makalelerimize buradan ulaşabilirsiniz.

WhatsApp
Merhaba, uzmanlarımız size Whatsapp üzerinden yardımcı olabilirler.