Otizm Nedir?

Otizm Spektrum Bozukluğu(OSB), iletişim, etkileşim ve sosyal alanlarda ortaya çıkan yetersizlikler, yineleyici, sınırlı davranışlar ile kendini gösteren, etkileri yaşam boyu devam eden norögelişimsel bir bozukluktur. Sahip olduğu bu    kriterlere ek olarak;

Otizmin Belirtileri Nelerdir?

Sosyal etkileşimde yetersizlik( göz teması kuramama, yaşıtları ile iletişim kurmakta yetersizlik, oyun oynamama, ismine tepki vermeme) İletişim bozukluğu(konuşamama, aynı kelimenin sürekli tekrarı) başkalarının duygularını anlamada yetersizlik ve hayali, sembolik oyunlar kuramama. Otizmli çocuklar yalnızlığı tercih eder, kalabalık alanlara girmekten hoşlanmazlar. Dil gelişimlerinde gecikme vardır. Tekrarlayıcı ve sıra dışı konuşma biçimleri vardır. Sınırlı konulara yoğun ilgi duyarlar, nesnelerin herhangi bir özelliğine aşırı ilgi gösterebilirler ve takıntılı davranışlar geliştirebilirler. Bazen belirtiler 1 yaşından önce başlarken, bazılarında normal gelişim gösterip “mama, baba” ilk kelimeler söylendikten sonra gelişimde duraksama, gerileme fark edilir.
Otizm İle İlgili Yanlış Bilinenler
📌Otizmin sebebi için beyin ve sinir sisteminin farklı işleyişinden kaynaklandığı düşünülmekle birlikte genetik etkenler ve yatkınlık, çevresel faktörler, psikolojik ve sosyoekonomik sebepler bir arada değerlendirilmektedir. Otizmin çocuk yetiştirme türleriyle ve ailenin sosyoekonomik düzeyiyle bir ilgisi bulunmamaktadır. 📌Otizmde erken tanı çok önemlidir, tanı üç yaşından önce konulamaz gibi bir algı vardır fakat bebek 18 aylık olduktan sonraki süreçte, farklı davranış örüntüleri veya gelişiminde yaşıtlarına göre bir gecikme mevcutsa dikkat edilmeli ve bir çocuk psikiyatristine başvurulmalıdır. Erken tanı ve uygun bir rehabilitasyon programı otizmli çocuklarımızın hayata kazandırılmasında büyük rol oynamaktadır. Otizmde tedavinin amacı otizmli çocukların sosyal ve bireysel yeteneklerini geliştirmektir. Bu doğrultuda çeşitli eğitim programları uygulanır. 📌Günümüzde her 59 çocuktan biri otizm tanısı alıyor ve ülkemizde otizmli kişi sayısı için net bir araştırma bulunmamakla birlikte 550 bin civarında tahmini otizmli bireyin yaşadığı düşünülmektedir. 0-14 yaş grubu aralığında otizmli çocuk sayısı ise yaklaşık olarak 140 bindir. Otizmli çocukların ailelerine önemli bir sorumluluk düşmektedir. Çocuğun otizm tanısı almasından itibaren ailelerin bu durumu kabul etmesine kadar olan süreç oldukça zordur. Tedaviye başlamak için ailenin motivasyonu ve aynı zaman sosyal çevrenin de anne babaya desteği önemlidir. Otizmli çocukların ebeveynleri durumu kabullenmekte güçlük yaşayabilir. Bu sebeple tanı sonrası tedavi ile eğitim sürecine başlanıldığında ailenin profesyonel olarak destek alması ve bu sürece hazırlanması oldukça önemlidir. Ebeveynler olarak dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır.
Neler Yapabiliriz?
  • Çocuğunuzun düşüncelerini ve davranışlarını iyi gözlemleyerek çözmeli, öğrenmelisiniz. Neye, ne zaman tepki verdiğini takip etmelisiniz.
  • Çocuğunuzun, kendi dünyasında mutlu olduğunu; örneğin parkta bir başka çocuğun onunla oynamadığı için üzülmediğini bilmelisiniz.
  • Çocuğunuzdan beklentilerinizi doğru ayarlamalısınız. Uzun soluklu bir döneme girdiğinizin farkında olmalısınız. Eğer beklentinizi çocuğunuzun gelişim düzeyine göre belirlemiş olursanız çocuğunuzun eğitim süreci daha mutlu geçecektir.
  • Çocuğunuzun otizm tanısı ile ilgili sorularınızı kurumumuzun rehberlik servisine danışabilir, eğitim sürecinde psikososyal destek alabilirsiniz. Otizmli bir çocuğun eğitimi ile ilgili bilgileri özel eğitim uzmanı öğretmenlerimizden öğrenebilir ve eğitimlerine kurumumuzda başlayabilirsiniz.
Unutulmamalıdır ki otizm hastalık değil, farklılıktır. Eğitim her çocuğun hakkı olduğu gibi otizmli çocuklarımızın da hakkıdır, onların en iyi şekilde eğitim alması ve topluma kazandırılan bireyler olması konusunda bizlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Her çocuk gökkuşağındaki renklerden biridir ve o her bir rengin hiç solmaması temennisi ile.. Hilal Karadeniz Eğitim Kurumları Daha fazla bilgi için bize ulaşın.
WhatsApp
Merhaba, uzmanlarımız size Whatsapp üzerinden yardımcı olabilirler.